MARCO POLO FEST

BIVŠI KONZUL R.H. PETAR DABELIĆ NA MARKO POLO FEST-u – KORČULA 2023.

Petar Dabelić je rođena u Babinom Polju na otoku Mljetu. Od ranog djetinjstva je zaljubljenik u glazbu. Po završetku Osnovne škole na otoku Mljetu odlazi u Dubrovnik gdje završava ugostiteljsku školu. Vesele i temperamentne duše i naravi Petar se ne odriče glazbe, već pohađa i završava srednju glazbenu školu u Splitu. Prvim stupnjem ekonomskog fakulteta u Zagrebu i drugim u Opatiji stiče zvanje diplomiranog ekonomista hoteljerstva. U Zürihu, u Švicarskoj polaže majstorski ispit za nastavnika kuharstva. Obzirom da se nije slagao režimom 1969. godine s kolegom odlazi na rad u Njemačku – München. Otvorio je 3 restorana i svu ušteđevinu od 25 godina rada uložio je na svoj Mljet. Iz Münchena u Njemačkoj se javlja 1990. godine u dragovoljce Domovinskog rata.

1993. godine postaje zapovjednik Policije II. sektora na moru. 1996. godine, a na prijedlog Predsjednika dr. Franje Tuđmana je postavljen u hrvatskom generalnom konzulatu Republike Hrvatske u Münchenu u svojstvu konzula za gospodarstvo.  I kada sve burne trenutke iz života Petra zbrojimo, ostaju  nam njegove pjesme. Pjesme koje su se rađale u automobilu od München do rodnog Mljeta. Unatoč odgovornim zadaćama i prevaljenim kilometrima života, Petar je živio i živi za pjesmu i prijatelje. Za feštu i vino. Njegov trio ”Mungos” i danas traje a 5 izdanih albuma: ”Raguzo draga”, ”To je Dalmacija”, ”Zvona starog kampanela”, ”Moje si more” i ”Obiteljski album”, najbolje svjedoče o kvaliteti zaista posebnog glazbenog talenta koji je napisao i ovjekovječio 96 pjesama.

Na Međunarodnom Marko Polo Fest-u 2017. godine Petar Dabelić je prijavio 5 pjesama u izvođenju eminentnih hrvatskih pjevača i osvojio četiri nagrade, a onu njemu najdražu ”Volim te Dalmacijo” otpjevao je Mirko Švenda ”Žiga” i osvoji Grand Prix Marko Polo Fest-a 2017. godine. Na Marko Polo Fest-u 2018. godine Petar Dabelić se je predstavio  skladbom ”Moje si more” za koju je osvojio III. nagradu publike. Nakon što je prije 4 godine obolio od karcinoma, piše i dalje prozu, poeziju, pjesme i pjeva, a uskoro izdaje i svoju knjigu ”Na putu od zvjezde do duge”. Osim pjesama Petrovo najveće bogatstvo je petoro djece i jedanaest unuka. O našem Petru bi mogli pisati u nedogled ali za ovaj put ćemo najaviti njegovu novu skladbu.

Na ovogodišnjem XXVIII. Međunarodnom Marko Polo Fest-u, festivalu pisme i vina Korčula 2023. godine Petar Dabelić će izvesti svoju novu skladbu ”Nastavi sine gdje ja sam stao” za koju glazbu i aranžman potpisuje poznati glazbenik i aranžer Toni Eterović a tekst Petar Dabelić . /F.O./

Predstavljanje Petra Dabelića i njegovih pjesama:

”Raguzo draga”  https://youtu.be/pyb63-vCcZY

”U kajiću mome”  https://youtu.be/Gh79t7pSf3A

”Zvona starog kampanela”  https://youtu.be/ai_WKKElFWw

”Volim te Dalmacijo” https://youtu.be/h-y8UHjR5EY  – GRAND PRIX Marko Polo Festa 2017.

”Rodni otoče moj” https://youtu.be/A3MesONd4Iw

”To je Dalmacija” https://youtu.be/QRm8SmMXK-U

” Kuća djetinjstva mog” https://youtu.be/UOfTbADSfoA

”Umorni brodovi” https://youtu.be/-1TAnQB1ZsQ

”U snovima majko” https://youtu.be/1hZTmSz8FGQ

 

Exit mobile version