Početna stranica » KRALJ HRVATSKE ŠANSONE NA XXIII. MARKO POLO FEST-u KORČULA 2018.

Hrvoje Hegedušić je rođen 13. studenog 1935. godine u Zagrebu. Srednju školu je završio 1954. godine u II. Muškoj gimnaziji s velikom maturom, nakon čega je upisao Elektrotehnički fakultet.  Godine 1951. završava nižu glazbenu školu, smjer glasovir a

 1. godine osniva “Vokalni kvintet Hrvoja Hegedušića”. U isto vrijeme radi kao ton majstor dramskog programa na postaji radio Zagreb, sve do 1984. godine.
 2. godine počinje samostalno djelovati kao interpret šansona te sa grupom autora osniva “Studio 64” s kojom se posvećuje gajenju pjesničke riječi u skladbama. Uglazbio je mnoge stihove poznatih hrvatskih pjesnika poput: Dobriše CesarićaAntuna Gustava MatošaMiroslava KrležeŽeljka SabolaDragutina TadijanovićaVjekoslava MajeraTina UjevićaZvonimira GolobaDrage Britvićai drugih. Uz Arsena Dedića i Zvonka Špišića postao je jedan od glavnih predstavnika autorske glazbe.

Godine 1965. ostvaruje suradnju s tekstopiscem Majom Perfiljevom, koja rezultira prvim mjestom na “Melodijama Jadrana” u Splitu 1966. godine, sa skladbom “Bokeljska noć”. Piše šansone od kojih su brojne uspješnice, a neke od njih su:  “Plovi mala barka”, “Elegija”, “Tvoja mati je legla da spava”, “Kuca srce moje”, “Da sam ja netko”, “Nek se toči staro vino”, “Utjeha kose”, “Kao prije”, “Nedjelje u predgrađima”, “Slavonska balada”, “Ponekad mislim…”, “Mala kavana”, “Momci iz kafića”, “Nigdar ni tak bilo”, “Svaki me frtal na nekaj podseća”,  “Miruj, miruj srce”, “Sanjam”, “Suze, suze”, “Povedi me večeras”, “Jedno toplo ljeto”, “Otišli su naši dečki”. Uz sudjelovanje glumaca zagrebačkih kazališta (režija Matija Koletić),1974. godine objavljuje vrlo uspješan album za djecu “Ježeva kućica”.

Za vrijeme Domovinskog rata1991. godine, objavljuje skladbu “Vukovar” koja se ubraja u najveće uspješnice nastale za vrijeme agresije na Hrvatsku. Skladba je uvrštena u zbirke “Hrvatsko Ratno Pismo” (1992.) i “Hrvatska lađa” (1994.).  

Detaljnije  IVAN FARAC - PAMPINATA

Hrvoje Hegedušić umirovljen je 1995. godine no I dalje je aktivan kao ton-majstor, aranžer, producent, kantautor .  Godine 1998. zajedno sa Zvonkom ŠpišićemZvonkom Zidarićem i Daliborom Paulikom osniva Internacionalni festival šansone “Chansonfest“. Bio je direktor “Zagrebfesta” 2000., te od 2005. Do 2012. Iz braka sa Ksenijom Erker, ima dvije kćeri, Hanu (1976.) i Martinu (1979.) te četvero unuka.

 

Višestruki je dobitnik diskografske nagrade Porin, kao i mnogih drugih glazbenih nagrada a neke od njih su:

 1. – I. nagrada publike za skladbu “Bokeljska noć” na festivalu “Melodije Jadrana 66” u Splitu
 2. – nagrada stručnog žirija za šansonu “Balada iz predgrađa” na festivalu “Zagrebfest 67.”
 3. – I. nagrada žirija za skladbu “Prihvatit ću sve” na festivalu “Zagreb ’68.”
 4. – II. Nagrada I Srebrni ključ Intervizije u Bratislavi za pjesmu “Bokeljska noć”
 5. – I. nagrada publike za skladbu “Izvor” na festivalu “Zagreb ’71.”
 6. – I. nagrada publike za skladbu “Gazi, dragi srce moje” na festivalu “Zagreb ’71.”
 7. – I. nagrada publike za skladbu “Otkad si tuđa žena” na festivalu “Zagreb ’73.”
 8. – I. nagrada žirija za skladbu “Poslušaj” na festivalu “Krapina ’77.”
 9. – nagrada žirija novinara za skladbu “Razgovara zemlja stara” na festivalu “Split ’78.”
 10. – II. nagrada publike za skladbu “Kad su tukle stare ure” na festivalu “Split ’79.”
 11. – I. nagrada žirija za skladbu “Alla fine della strada” na festivalu “Melodije Morja in sonca”, Portorož1989.
 12. – diskografska nagrada Porin, za snimku projekta Martina Filjak, glasovir
 13. – nagrada “Zlatna ptica” od diskografske kuće Croatia Records, kao aranžer za više od sto tisuća prodanih nosača zvuka
 14. – diskografska nagrada Porin, za snimku projekta Maksima Mrvice, glasovir
 15. – diskografsku nagrada Porin, za produkciju projekta “Božić u Obitelji”
 16. – diskografsku nagrada Porin, za snimku projekta “Skladbe Željka Brkanovića”
Detaljnije  SEBASTIJAN VUKOSAVIĆ NA MARKO POLO FESTU KORČULA 2024.

Dobitnik je nagrade Porin za životno djelo 2016.

Na prošlogodišnjem  XXII. Međunarodnom Marko Polo festivalu pisme i vina Korčula 2017. skladbom ”Jedna mala sunčana kala” za koju potpisuje glazbu i aranžman na tekst Ivice Kasumovića osvojio je prestižnu ”Nagradu za najbolju interpretaciju”. Na ovogodišnjem XXIII. Međunarodnom Marko Polo Fest-u Hrvoje će se predstaviti skladbom ”Vjerujem u tebe” za koju je i sam autor uz Loredanu Beroš /F.O./

 

PREDSTAVLJANJE HRVOJA HEGEDUŠIĆA:

 ”Stoji grad” – https://youtu.be/NCQSEIaWSts

”Balada iz predgrađa” – https://youtu.be/F4ylUNd02wk

”Elegija” – https://youtu.be/urgMmJRaA5I

”Jedna mala sunčana kala” – https://youtu.be/F3KkUW_Xx5g

Povezane objave

Marco Polo Fest – portal iz svijeta poslovanja. Pratite novosti na našem portalu Marco Polo Fest. Novosti vezane uz: ekonomiju, financije, kulturu, turizam, gastronomiju, tehnologiju i sport.

© Copyright 2022. | Design by WEB APLIKACIJE