Početna stranica » Međunarodni Marko Polo Festival Korčula – ”Put svile”- Brand “AR”

Međunarodni Marko Polo Festival Korčula – ”Put svile”- Brand “AR”

Objavio Bizz Plus
0 komentar

Međunarodni Marko Polo Festival – Korčula – Put svile – Brand ”AR”

”Put svile” ili cesta svile prijevod je njemačkog izraza Seidenstraße koji je upotrijebio njemački geograf Ferdinand von Richthofen u 19. stoljeću. Ta drevna trgovačka ruta povezivala je Kinu sa zapadom. S ovim su putem ili rutom između dviju velikih civilizacija Rima i Kine putovali dobra i ideje. Svila je išla na zapad, a vuna, zlato i srebro putovali su na istok.

            Put svile se proteže u dužini od preko 6400 km a ustvari je karavanska staza. Kretao je iz Chang’ana (današnji Xi’ana) (naseljenog od vremena neolitika, tijekom kojeg je kultura Yangshao uspostavljena u Banpou, u predgrađu grada. Nadalje, u sjevernoj blizini modernog Xi’ana, Qin Shi Huang iz dinastije Qin, prvi kineski car, držao je svoj carski dvor i izgradio svoj golemi mauzolej koji je čuvala Vojska od terakote). slijedio Kineski zid prema sjeverozapadu, prolazio je rubom pustinje Takla Makan, penjao se uz planine Pamira, prolazo preko Afganistana i dolazio na Levant. Od kuda se brodovima išlo preko Mediterana. Malo je ljudi putovalo cijelom rutom. Uglavnom su putovala dobra preko velikog broja posrednika tkz. Nakupaca, trgovaca.  

            Kontinentalni dio Puta svile zapravo se dijelio na sjeverne i južne rute. Na sjeveu je stizao do istočne Europe i Krimskog poluotoka, odakle je preko Crnog mora i Balkana završavao u Veneciji.  Slavnija, južna ruta je kroz Turkistan stizala do Mezopotamije i Anatolije te se potom kroz grad Antioh u južnoj Anatoliji (danas u Siriji) nastavlja do Mediterana ili pak kroz Levant u Egipat i sjevernu Afriku. S postupnim opadanjem moći Rima u Aziji i jačanjem arapske sile na Levantu, Put svile je postajao sve nesigurniji i neprohodniji. U 13. i 14. stoljeću ponovno je oživljen upravo u vrijeme Marka Pola koji je ”Putom svile” putovao u Kinu. ”Put svile” i danas djelomično postoji, kao asfaltirana autocesta koja povezuje Pakistan i autonomnu pokrajinu Sinkiang Uighur u Kini. Stara trasa Puta svile inspirirala je Ujedinjene naode na izradu nacrta transazijskog autoputa.

Detaljnije  JANG XIAOGUANG - NEKJE SRETNA CHINA I CROATIA

U sjećanje na povjesna vremena na međunarodnom Marko Polo festivalu u gradu Korčuli je predstavljen ”Put svile” u suradnji s brandom svile ”AR” gospođe Amele Radan. Službeni fotograf na Marko Polo Fest-u je korčulanin Marko Mišo Mujan a TV snimke su vlasništvo tvrtke ”Šegedin” d.o.o. organizatora festivala koji je ujedno i vlasnik MarcoPoloCroatia TV-e.(F.O.)

Autor glazbene kompozicije: Ivan Šegedin
Autori aranžmana: Ante Vitaić i Ivan Šegedin
Bubanj i mišnjica svirao: Jure Perdija

FOTOGRAFIJE

(Marko Mišo Mujan)

 

 

 

 

 

Povezane objave

Marco Polo Fest – portal iz svijeta poslovanja. Pratite novosti na našem portalu Marco Polo Fest. Novosti vezane uz: ekonomiju, financije, kulturu, turizam, gastronomiju, tehnologiju i sport.

© Copyright 2022. | Design by WEB APLIKACIJE