U Republici Hrvatskoj je danas zabilježeno novih 14 slučajeva zaraze covidom-19 i jedna je osoba umrla. Sutra ulazimo u prvu fazu popuštanja mjera a Stožer civilne zaštite poziva na oprez, upozoravajući da situacija još nije stabilna i da ne mjenjamo način života od prije epidemije.

Broj zaraženih porastao je na 2030, umrlih je 55, a izliječenih 69, na 1103, izvijestio je danas Nacionalni stožer civilne zaštite.

Prosječna životna dob oboljelih je 51,26 godina, s tim da je udio žena u ukupnom broju oboljelih 53,7 posto, a među oboljelima je 46 djece do 10 godina starosti i 65 u dobi od 10 do 20 godina.

U splitskom KBC-u je umro 69-godišnji štićenik Doma za starije i nemoćne u Vukovarskoj, čime se broj zaraženih štićenika iz te ustanove povećao na deset.

Prva faza popuštanja mjera

Prvom fazom popuštanja mjera koja kreće sutra omogućit će se rad svim poslovnim subjektima koji obavljaju djelatnost trgovine, osim onih koji posluju unutar trgovačkih centara.

Omogućuje se i nastavak rada svim poslovnim subjektima koji obavljaju uslužne djelatnosti, osim onih u kojima se ostvaruje bliski kontakt s klijentima, i to uz poštovanje mjera fizičke udaljenosti (postolar, krojač, izrada ključeva, poslovnica turističkih agencija, foto-studio…).

Omogućuje se rad knjižnica, muzeja, galerija, antikvarijata i knjižara.

Uvode se javne gradske i prigradske prijevozne linije i brzobrodske linije za otoke koji nisu povezani trajektnom linijom.

Omogućuju se treninzi sportašica i sportaša I. i II. kategorije u pojedinačnim sportovima, te seniorskim sportskim ekipama koje nastupaju u najvišem stupnju natjecanja.

Omogućuje se provedba državnog stručnog ispita za prioritetne grupe polaznika.

Normalizacija prometa

Sutra se na zagrebačke ulice vraća javni gradski prijevoz. Svih 111 autobusnih linija od sutra od 5 sati prometovat će po prilagođenom rasporedu. Umjesto tramvaja vozit će 60 autobusa. Tramvaji neće prometovati jer ne mogu prolaziti jednim užim dijelom centra grada. Još traje sanacija, ali i zbog popucanih vodova.

Prijevoz će se naplaćivati na svim autobusnim linijama, a karte će se moći kupovati na uobičajenim prodajnim mjestima te od vozača. Preporuča se korištenje kartičnog plaćanja kako putnici ne bi dolazili u kontakt s novcem.

Popis autobusnih linija te rasporede vožnje možete vidjeti https://www.zet.hr/autobusni-prijevoz/dnevne-linije-251/251.

“U vozilima bi trebao biti određeni broj putnika, putnici bi trebali poštovati određenu distancu, trebali bi imati zaštitne maske, rukavice. Nije nalog da moraju imati, ali u našim vozilima će biti dezinfekcijska sredstva za ruke. Pokušat će se regulirati sve što je preporučio Nacionalni stožer”, rekla je predsjednica Uprave ZET-a Ljuba Romčević Žgela.

S početkom uspostave javnog gradskog prijevoza, u ponedjeljak, 27. travnja, otvorit će se i javne garaže kojima upravlja Zagrebparking, izvijestili su iz te podružnice Zagrebačkog holdinga.

Iz Zagrebparkinga su najavili da će svi građani s potvrdom da su im objekti oštećeni u potresu i da im je prebivalište u zoni naplate parkiranja imati pravo besplatno parkirati u javnim garažama: Tuškanac, Langov trg, Petrinjska, Gorica i u javnim garažama u Novom Jelkovcu.

Podsjetili su da je parkiranje još uvijek besplatno na javnim gradskim površinama u četvrtima: Donji grad, Gornji grad – Medveščak, Podsljeme, Gornja Dubrava i Sesvete.

Radno vrijeme trgovina

Spar i Interspar marketi od sutra rade od 7:30 do 21 sat. Tako će raditi od ponedjeljka do subote, dok nedjeljom neće raditi.

Uvedeno je radno vrijeme u smjenama pa tako trgovine neće raditi između 14 i 15 sati, kada je uvedena pauza za dezinfekciju prostora.

Od 7:30 do 21 sat radit će i svi Interspar hipermarketi u trgovačkim centrima Arena Centar, City Center One, Emmezeta, Garden Mall, Supernova, Tower centar i Marti centar u Rijeci, Zadar City Galleria te Mall of Split.

Trgovine Konzuma radit će od ponedjeljka do subote od 7:00 do 13:30 sati i od 14:30 do 21:00 sat.

Lidl je objavio kako će raditi njihove trgovine.

“Sukladno odlukama Nacionalnog stožera civilne zaštite, od ponedjeljka 27. travnja, sve naše trgovine radit će prema novom rasporedu.

Svakoga dana između 13:30 i 14:30 sati sve će naše trgovine biti zatvorene kako ne bi došlo do preklapanja radnika iz dvije smjene te kako bi se trgovina još jednom temeljito dezinficirala.

Također, trgovački lanci neće raditi nedjeljom i blagdanom.

Zabrana rada nedjeljom za većinu trgovina

Ministar unutarnjih poslova i voditelj Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović danas je ponovio da se odlukama vlade omogućuje rad trgovinama, osim onih u trgovačkim centrima, s tim da trgovine prehrambenim i higijenskim potrepštinama u trgovačkim centrima rade i dalje.

Oni koji će imati radno vrijeme duže od deset sati, napomenuo je Božinović, morat će imati dvokratno vrijeme s pauzom da se obavi dezinfekcija.

“Nedjeljom neće biti dozvoljen rad, osim prehrambenim trgovinama, pekarnicama i trgovinama na benzinskim crpkama. Na tržnicama će se odsad moći prodavati i svježa konzumna jaja, med i cvijeće”, zaključio je Božinović.

Održavanje mise od 2. svibnja

Premijer Andrej Plenković objavio je u četvrtak i kako će se od iduće nedjelje, dakle 2. svibnja, opet moći održavati mise.

Dosad nisu objavljene upute za održavanje misa i nejasno je kako će mise izgledati, budući da je još uvijek na snazi zabrana okupljanja više od pet ljudi.

Premijer Plenković je odluku o ukidanju zabrane održavanja misa nazvao “izrazito važnom”.

“Izrazito važna odluka, a to je da smo se odlučili dopustiti vjerska okupljanja od 2. svibnja. Za to će se također izraditi precizne preporuke i upute epidemiologa”, rekao je Plenković.

Nakon 35 dana vraćaju se tramvaji na osječke ulice

I dok će Zagrepčani još pričekati na vožnju tramvajem, stanovnici drugog grada u Hrvatskoj koji ga također ima, Osijeka, moći će se njime koristiti od sutra. Nakon 35 dana na ulice se vraćaju tramvaji i autobusi Gradskog prijevoza putnika.

Svima koji se koriste javnim gradskim prijevozom preporučuje se nošenje maski i rukavica, a na ulazu u vozilo obavezno je dezinficiranje ruku.

“Molimo sve putnike da se pridržavaju preporučenih mjera udaljenosti među sobom, odnosno jednog metra razdaljine, što bi značilo da svako drugo sjedalo mogu koristiti ili eventualno biti na razdaljini od jednog metra”, rekla je za HRT voditeljica marketinga u GPP-u Osijek Sanja Mršo.

To znači i manje putnika u vozilu. No mijenja se i red vožnje, koji će biti sličan onome nedjeljnom. Npr. na liniji jedan tramvaj će voziti svakih osamnaest minuta, a na liniji dva svakih pola sata.

I u Rijeci normalizacija

Od sutra i riječko komunalno društvo Autotrolej kreće s normalizacijom prometa na svim gradskim i prigradskim linijama. Počinje i prodaja mjesečnih autobusnih karata za svibanj. S obzirom na ponovno uspostavljanje javnog gradskog prijevoza, ukida se privremeno donesena mjera besplatnih parkirališta čija naplata počinje od utorka.

Kako će izgledati šoping?

Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) objavio je detaljne preporuke za rad trgovina u okviru postupnog ublažavanja restrikcija vezanih za koronavirus pa tako preporučuju da u trgovini može biti 15 kupaca na 100 četvornih metara neto površine.

U preporukama se navodi da je radi smanjenja fizičkog kontakta potrebno ograničiti broj kupaca koji istovremeno borave u trgovini pa tako u trgovini može biti 15 kupaca na 100 četvornih metara neto površine.

Posebna pravila za trgovine u kojima se prodaje odjeća

Navedena su i posebna pravila za trgovina tekstila u kojima se preporučuje prodaja bez isprobavanja odjevnih predmeta. Ako je ipak nužno isprobati odjevne predmete, nekupljena roba mora se spremiti na pet dana u za to predviđeni prostor prije ponovnog stavljanja u prodaju, a isto vrijedi i za odjevne predmete iz povrata.

Preporučuje se ograničenje broja košara i kolica

Među ostalim, preporučuje se i ograničenje broja košara i kolica u trgovinama, odnosno da se na raspolaganje stavi onaj broj košarica ili kolica koji odgovara najvećem broju kupaca koji mogu istovremeno biti u trgovini te da se ulazak uvjetuje preuzimanjem slobodne košarice ili kolica.

Preporučuje se maksimalna zaštita kupaca i prodajnog osoblja. Osoblje tako treba prilikom interakcije s kupcem koristiti zaštitnu masku koja prekriva nos i usta te im treba stalno biti na raspolaganju dezinfekcijsko sredstvo kojim će periodički dezinficirati ruke.

Ako je moguće, potrebno je organizirati rad dvokratno, i to tako da između prve i druge smjene bude barem sat vremena razmaka, koji će se iskoristiti za čišćenje i dezinfekciju površina tijekom rutinskog čišćenja.

Dezinfekcijsko sredstvo na ulazu

Preporučuje se i osigurati dezinfekcijsko sredstvo za ruke kupaca i obavijesti za kupce te kontinuirano provoditi dezinfekciju površina koje se često diraju.

Naime, na ulazu u trgovinu kupcima treba biti osiguran dispenzer s dezinfekcijskim sredstvom za ruke i jasno istaknuta obavijest o obvezi dezinfekcije ruku. Također, na ulazu treba biti jasno istaknuta obavijest o obvezi održavanja razmaka od minimalno dva metra među kupcima te između kupaca i osoblja.

Mjeriti temperaturu radnicima svaki dan

Među preporukama je i osiguranje nadzora nad zdravstvenim stanjem osoblja. Osoblje tako treba prije dolaska na posao izmjeriti tjelesnu temperaturu i ako je ona viša od 37,2 stupnja, ako se osoba osjeća bolesno ili ima bilo kakve znakove bolesti, treba se javiti nadređenom i ne dolaziti na posao, dok se telefonski ne javi liječniku obiteljske medicine ili hitnoj medicinskoj službi u slučajevima kad je izravno ugrožen život ili teško narušeno zdravlje.

Vlada je u četvrtak prihvatila zaključak o popuštanju mjera uvedenih radi sprječavanja širenja zaraze koronavirusom, i to od ponedjeljka, 27. travnja, te 4. i 11. svibnja. U prvoj fazi popuštanja mjera omogućava se rad svim poslovnim subjektima koji obavljaju djelatnost trgovine, osim onih koji posluju unutar trgovačkog centra.

Preporuke za autobuse i tramvaje

Preporuke za prijevoz putnika tramvajima i autobusima tijekom pandemije koronavirusa radi zaštite vozača i putnika uključuju higijenu vozačkog mjesta, vožnju s maskom, fizičku udaljenost i prozračivanje putničkog prostora.

Higijena kabine vozača i njegove radne okoline se održava tako da se svakodnevno, nekoliko puta dnevno, prebrišu površine sredstvom za dezinfekciju površina. Posebno se trebaju prebrisati površine koje se često dodiruju rukama kao što su kvake na vratima, volan, radna ploča i polica za naplatu voznih karti.

Vozaču je preporučljivo da nosi masku tijekom vožnje, ako mu ne ometa sigurnu vožnju. Zaštitnu masku treba redovno mijenjati, a obvezno uvijek kada postane vlažna i mokra. Ako je moguće, preporučljivo je i da putnici koriste zaštitne maske, ako im ne smeta disanju zbog zdravstvenog stanja.

Dezinfekcijsko sredstvo mora biti na raspolaganju na ulazu u vozilo

Dezinfekcijsko sredstvo mora biti na raspolaganju na ulazu u vozilo, a pri ulazu u autobus i tramvaj potrebna je dezinfekcija ruku za vozno osoblje i putnike.

Potrebno je rukama ne dodirivati oči, usta i nos jer tim putem virus može ući u tijelo, a također treba izbjegavati bliski kontakt s putnicima i njihovom prtljagom prilikom komunikacije s njima te održavati razmak od jednog do dva metra u svakodnevnom društvenom kontaktu s putnicima i drugim osobama. Ako vozači stavljaju prtljagu u prtljažni prostor, potrebno je poslije toga dezinficirati ruke.

Putnike je potrebno informirati o važnosti održavanja tjelesne udaljenosti od najmanje jednog metra jednih od drugih. Mjere treba poštivati, pogotovo ako se uoče putnici s respiratornim simptomima.

U tramvaju mora biti razmak između putnika

Broj i raspored putnika u tramvaju treba biti takav da omogućava propisani razmak između njih. Preporučljivo je ograničiti broj putnika u tramvaju na broj sjedećih mjesta.

U autobusima je broj i raspored putnika u sjedalima takav da omogućava propisani razmak između njih. Treba sjediti jedna osoba u redu, tako da sjede naizmjence na sasvim lijevom i sasvim desnom sjedalu.

U preporukama se ističe i važnost svjesnosti o načinu prijenosa zaraze koronavirusa, koji se prenosi kapljično i kontaktom, kada zaražena osoba govori, kašlje ili kiše u blizini zdrave osobe ili dodirivanjem predmeta i površina koje su onečišćene respiratornim izlučevinama oboljele osobe, a nakon toga dodirivanjem očiju, nosa ili usta.

Stoga je potrebno održavati i higijenu nosa – prekriti usta unutarnjom stranom lakta ili papirnatom maramicom prilikom kašljanja ili kihanja i zatim baciti maramicu u kantu za otpad te oprati ruke.

Redovno čišćenje i prozračivanje prijevoznog sredstva

Potrebno je redovno čišćenje i prozračivanje unutrašnjosti prijevoznog sredstva prije vožnje i nakon vožnje. Pri čišćenju unutrašnjosti autobusa i tramvaja treba posebno paziti na naslone za glavu i za ruke putnika, prozorska stakla te rukohvate.

Prilikom stajanja na stajalištima potrebno je redovno prozračivati putnički prostor. Za vrijeme vožnje unutrašnjost autobusa može se prozračiti ventilacijom, ali i u tramvajima i autobusima potrebno je izbjegavati korištenje klimatizacijskih uređaja i grijanje.

Preporučuje se da se tijekom vožnje otvore prozori, ako to vremenske prilike i temperatura dozvoljavaju.
Kod naplate karata treba poticati plaćanje karata beskontaktnim karticama ili online kupnju, a ako se koristi klasično kartično plaćanje ili gotovina, treba dezinficirati ruke nakon plaćanja.

Kontrolori pri kontaktu s putnicima moraju nositi masku za usta i nos te koristiti jednokratne rukavice koje se moraju dezinficirati ili promijeniti nakon obilaska svakog tramvaja, a masku redovno mijenjati sukladno preporukama.
Također, u autobusima se preporučuje postavljanje fizičke barijere između vozačkog mjesta i putnika (od pleksiglasa ili slično), a ne bude li to moguće, prvi red sjedala iza vozača neće se koristiti za prijevoz putnika.

Ako vozno osoblje ili članovi njihove obitelji razviju simptome koji upućuju na covid-19, kao što su povišena tjelesna temperatura, grlobolja, kašalj, poteškoće s disanjem, neka ne idu na posao i odmah obavijeste svog poslodavca.
HZJZ ističe da se većina preporuka higijenskih mjera može primijeniti i na ostale oblike organiziranog cestovnog prijevoza.

Preporuke za željeznički i trajektno-putnički promet

Preporuke za rad u željezničkom putničkom prijevozu u prigradskom prometu, koje se odnose na zaštitu osoblja i putnika, navode da se higijena kabine strojovođe održava i dezinficira svakodnevno, pa i po nekoliko puta. Ponovljeno je da je imperativna higijena ruku i prekrivanje usta prilikom kihanja i kašljanja te izbjegavanje dodirivanja lica. Preporučeno je da se izbjegava bliski kontakt s putnicima i njihovom prtljagom, održavajući pritom tjelesnu udaljenost od dva metra.

Preporučuje se redovno čišćenje higijene putničkog prostora te njegovo prozračivanje prije i nakon vožnje, a ako vremenski uvjeti dopuštaju, da tijekom vožnje bude otvoren prozor. Restoranska kola vlakova do daljnjeg neće biti u funkciji. Preporučuje se izbjegavanje korištenja klimatizacijskih uređaja ili grijanja.

Fizička udaljenost putnika postiže se posebnim rasporedom sjedenja koji omogućuje propisani razmak. U vlakovima koji imaju sjedala u redovima treba sjediti samo jedna osoba u redu, a u kupeima maksimalno dvije osobe, osim ako se radi o članovima iste obitelji. Putnicima je preporučeno da koriste zaštitne maske.

Kondukteri moraju nositi maske i jednokratne rukavice

Kondukteri u vlakovima pri kontaktu s putnicima moraju nositi maske te koristiti jednokratne rukavice koje se moraju dezinficirati ili promijeniti nakon obilaska svakog putničkog vagona. Kod naplate karata preporučuje se beskontaktno plaćanje karticama, a ako se koristi klasično plaćanje karticom ili gotovinom, nakon toga treba dezinficirati ruke.

Osoblje je upozoreno da ako razviju simptome, ili netko u njihovoj obitelji, koji upućuju na covid-19, moraju odmah obavijestiti svojeg poslodavca te ne ići na posao.

Brzobrodske linije i trajekti za prijevoz putnika

Mjere zaštite putnika i posade prilikom prijevoza brzobrodskim i trajektnim prijevozom navode da bi se tim linijama trebale služiti samo osobe s opravdanim razlogom za putovanje jer se za sada turistička putovanja ne preporučuju.

Kao i kod željezničkog prijevoza, preporučuje se redovito održavanje higijene ruku, a pri ulasku u putnički dio trajekta putnicima i posadi se treba ustupiti dezinfekcijsko sredstvo te da u toaletima uvijek bude sapuna i papirnatih ubrusa za brisanje ruku. Treba se održavati fizičko distanciranje te izbjegavanje dodirivanja lica.

U radu brzobrodskih linija preporučuje se ograničavanje broja putnika na najviše 50 posto sjedećih mjesta da bi se održao propisani razmak te da nema stajaćih mjesta.

Članovi posade moraju izbjegavati bliski kontakt s putnicima i njihovom prtljagom te održavati razmak od dva metra. Također se preporučuje redovito čišćenje i prozračivanje putničkog prostora prije i nakon vožnje.
Preporučuje se izoliranje kapetanskog mjesta i fizičke barijere između kapetana i putnika. Ako to nije moguće, prvi red putničkih sjedala trebao bi biti prazan.

Putnicima koji koriste trajekte preporučuje se da ne napuštaju svoja vozila i da ne koriste putnički sjedeći prostor na trajektu. Putnici koji putuju bez automobila trebaju se pridržavati propisanog razmaka u prostoru za putnike, a prostor može biti popunjen do 25 posto sjedećih mjesta.

Preporuke za rad u knjižnicama i antikvarijatima

Izdane su i preporuke za rad u knjižnicama i antikvarijatima tijekom epidemije koronavirusa kojima je HZJZ dopustio posudbu knjiga bez korištenja čitaonice te naložio mjere držanja razmaka i dezinfekcije djelatnika, stranaka i posuđenih knjiga.

U prostorijama knjižnica i antikvarijata potrebno je osigurati fizički razmak među osobama, smanjiti bliski kontakt djelatnika koji rade u odvojenim smjenama te omogućiti dezinfekciju ruku strankama na ulasku u objekt, kaže se u preporukama.
Knjige nakon povratka, prije odlaganja na policu, treba prebrisati dezinficijensom, a one koje bi se time mogle oštetiti poželjno je omotati u plastiku. Kod razgledavanja antikviteta stranku treba uputi da što manje dodiruje izložene predmete.

Također, zbog smanjenja fizičkog kontakta potrebno je broj ograničiti maksimalno na 15 stranaka koje istovremeno borave u objektu na 100 metara četvornih neto, a potom omogućiti ulaske tek kad jedna od stranaka iziđe.

Preporučuje se razmak od dva metra

Zbog maksimalne zaštite posjetitelja i djelatnika potrebno je osigurati zaštitne maske koje prekrivaju usta i nos te fizičku distancu za sve osoblje koje dolazi u kontakt licem u lice sa strankama. Ako je nemoguće osigurati razmak od minimalno dva metra između djelatnika i stranke, potrebno je ugraditi zaštitnu pregradu na mjestu komunikacije te poticati beskontaktno plaćanje kreditnim karticama.

HZJZ također preporučuje osiguranje dezinfekcijskog sredstva za ruke stranaka i obavijesti za stranke te kontinuirano provoditi dezinfekciju površina koje se često diraju, kao i osigurati nadzor nad zdravstvenim stanjem osoblja
Osoblje treba prije dolaska na posao izmjeriti tjelesnu temperaturu i ako ona prelazi 37,2 stupnja Celzijeva, ili ako se osoba osjeća bolesno, treba se javiti nadređenom i ne dolaziti na posao, preporuka je HZJZ-a.

Preporuke za sprečavanje infekcije u muzejskim, galerijskim i ostalim izložbenim prostorima

Stožer je objavio i preporuke za sprečavanje infekcije u muzejskim, galerijskim i ostalim izložbenim prostorima.

Javljaju kako je radi sprječavanja infekcije u muzejskim, galerijskim i ostalim izložbenim prostorima potrebno osigurati fizički razmak među posjetiteljima te između posjetitelja i djelatnika muzeja/galerije/izložbenog prostora. Potrebno je također omogućiti dezinfekciju ruku strankama na ulasku u prostor te smanjiti bliski kontakt djelatnika koji rade u odvojenim smjenama.

Dodaju kako je potrebno:

Ograničiti broj posjetitelja koji istovremeno borave u prostoru

Osigurati zaštitne maske i fizičku distancu za osoblje koje dolazi u kontakt licem u lice s posjetiteljima

Osigurati minimalni kontakt između djelatnika koji rade u različitim smjenama

Osigurati dezinfekcijsko sredstvo za ruke posjetitelja i obavijesti za posjetitelje te kontinuirano provoditi dezinfekciju površina koje se često diraju

Osigurati nadzor nad zdravstvenim stanjem osoblja

Preporuka za trening sportaša i sportašica I. I II. kategorije u pojedinačnim sportovima te seniorskim sportskim ekipama

Objavljene su i preporuke za trening sportaša i sportašica I. I II. kategorije u pojedinačnim sportovima te seniorskim sportskim ekipama.

Prema odluci Stožera, održavanje treninga dopušta se sportašima i sportašicama I. i II. kategorije u pojedinačnim sportovima koji imaju izdano rješenje o kategorizaciji koju sukladno članku 6. Zakona o sportu izdaju Hrvatski olimpijski odbor, Hrvatski paraolimpijski odbor i Hrvatski sportski savez gluhih. Treninzi se dopuštaju i sportskim ekipama u muškoj i ženskoj seniorskoj konkurenciji koji nastupaju u najvišem stupnju natjecanja.

Ovo su uvjeti u kojima se treninzi smiju održavati:

Treninzi smiju biti održani samo sukladno rasporedu i s točno onim sportašima i trenerima te uz prisustvo potrebnog tehničkog osoblja koje je navedeno u rasporedu.

Ako netko ima povišenu tjelesnu temperaturu, ne smije dolaziti na treninge, a posumnja li se ili utvrdi li se tijekom treninga da netko ima povišenu tjelesnu temperaturu ili bilo kakve simptome respiratorne bolesti, trening se prekida te se oboljeli upućuje obiteljskom liječniku na daljnju obradu.

U slučaju potrebe za prisustvom zdravstvenog djelatnika na treningu, pri bliskom kontaktu zdravstveni radnik mora koristiti odgovarajuću zaštitnu opremu, odnosno kiruršku masku, kombiniranu s vizirom i jednokratne rukavice.

Igračima i trenerima na trening se preporučuje da dolaze pojedinačno, osobnim vozilima, u opremi za trening uz izbjegavanje korištenja prostorija svlačionice.

Tijekom treninga preporučuje se da drže razmak od 5 metara kao nužne udaljenosti za fizičku distancu.

Gdje god je moguće, treninzi se trebaju održavati na otvorenom terenu.

Nakon korištenja lopti, rekvizita i ostale opreme potrebne za trening sva se mora po završetku treninga dezinficirati.

Za treninge u kontaktnim sportovima gdje nije moguće održavati fizičku distancu između trenera i sportaša preporučuje se da uvijek isti trener i isti sportaš odrade trening.

Svakom igraču preporučuje se da ima svoju označenu plastičnu bocu s tekućinom kao i ostale potrepštine koje moraju biti u torbi označenoj s imenom sportaša. Plastične boce za napitke i ostali otpad nastao tijekom treninga odlaže se u za to predviđenu kantu za otpatke s dvostrukom vrećicom i odgovarajućim poklopcem.

Nakon treninga igrači i treneri odlaze izravno kući, bez tuširanja i bez ulaska u svlačionicu, poštujući mjere fizičke udaljenosti, najbolje odvojeno, jedan po jedan.

Nakon svakog treninga zatvorene sportske objekte (sve dijelove sportskog objekta – trenažni prostor, sanitarni čvor…) potrebno je dezinficirati prema naputcima HZJZ-a.

Preporuke za provođenje državnog stručnog ispita za prioritetne grupe polaznika

Objavljene su i Preporuke za provođenje državnog stručnog ispita za prioritetne grupe polaznika.

Državnom stručnom ispitu za prioritetne grupe polaznika tijekom epidemije koronavirusa može pristupiti isključivo kandidat koji ne pokazuje znakove akutne respiratorne bolesti, što se može očitovati sljedećim simptomima: povišena tjelesna temperatura, kašalj, poteškoće u disanju, poremećaj osjeta njuha i okusa i sl. Osim toga, državnom stručnom ispitu ne može pristupiti osoba koja se nalazi pod zdravstvenim nadzorom, tj. ako je u samoizolaciji. Jedino se prethodna dva kriterija primjenjuju kao zdravstvena diskvalifikacija za pristupanje ispitu, odnosno ne može se od kandidata zahtijevati da prilože negativan rezultat testiranja na SARS-CoV-2. Osobama koje udovoljavaju spomenutim uvjetima potrebno je omogućiti nesmetano polaganje državnog stručnog ispita u najranijem mogućem roku, bez posljedica na njihovu štetu.

Ispitni prostor i dolazak kandidata

Mjesto održavanja ispita i pripadajuće prostorije potrebno je prije dolaska temeljito oprati i ako je moguće dezinficirati, uključujući i sanitarne prostorije. Neposredno prije dolaska kandidata preporučuje se i prozračivanje prostorija (ulazak i cirkulacija svježeg zraka). Dolazak kandidata na ispit treba organizirati na način da se ne grupiraju pri dolasku (izvan i unutar ustanove poželjan je fizički razmak od 2 metra). Kandidate treba prije njihova dolaska upozoriti da trebaju ponijeti pribor koji im je potreban za ispit (posebno pisaći pribor) i da sebi prije dolaska izmjere tjelesnu temperaturu.

Markotić: Ako ćemo se disciplinirano ponašati, ljeto će biti lakše

Ravnateljica zagrebačke Klinike za infektivne bolesti Alemka Markotić rekla je da ulazimo u prvu fazu popuštanja mjera, no to ne znači da ono što je dozvoljeno moramo koristiti u punim kapacitetima.

Po njezinim riječima, za očekivati je da će ljeto biti lakše ako se budemo disciplinirano ponašali, ali kapljične bolesti mogu biti sezonske pa na jesen možemo ponovno imati povećan broj bolesnika.

„Trebamo znati da ćemo mjere puno dulje prakticirati, tako štitimo sebe i sve oko nas“, poručila je Markotić.

 

Božinović: Ne vraćamo se na način života kakav je bio prije epidemije

Voditelj Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović ocijenio je da nam predstoji faza u kojoj vjerojatno ima više nepoznanica nego u prethodnoj fazi borbe protiv koronavirusa, upozorivši da situacija još nije normalizirana, niti se vraćamo na način života kakav je bio prije epidemije.

“Sutra otvaramo novu fazu borbe s koronavirusom kojom počinje naša izlazna strategija. S jedne strane bit će puno više aktivnosti i kretanja po našim gradovima, ulicama i trgovinama, a s druge strane može se povećati rizik širenja virusa među stanovništvom”, rekao je.

Za zabranu rada trgovina nedjeljom i mogućnost stvaranja gužvi tijekom subote odgovorio je da ne živimo u normalnim vremenima i da sve rade na temelju preporuka struke i u skladu s ovlastima.

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak rekao je da je svrha uvođenja jednosatne pauze u rad trgovina da se djelatnici ne susreću međusobno i da dućan bude prazan.

Podsjetio je da se na web stranici HZJZ-a nalaze sve preporuke, a tko misli da nisu dovoljno detaljne može nazvati epidemiološku službu zbog specifičnosti pojedinih trgovina.

Capak: Izrađuju se detaljne upute za uslužne djelatnosti

Izvijestio je da se izrađuju detaljne upute za uslužne djelatnosti, frizere, pedikere i kozmetičar gdje postoji visoki rizik od prijenosa virusa, kojima bi se rad omogućio u drugoj fazi, od 4. svibnja.

“Detalje ne mogu reći jer su predmet razgovora između epidemiologa i njihovih udruga. S obzirom na to da dolazi do bliskog kontakta neke mjere će biti pojačane, nošenje maski, ogrtača za jednokratnu uporabu, a sav alat koji se koristi trebat će nakon svake mušterije dezinficirati”, kaže Capak.

Načelnica Kriznog stožera Ministarstva zdravstva Maja Grba-Bujević poručila je dan ranije da su mjere dugo u pripremi i nadaju se da ublažavanje mjera neće značiti povratak na staro i da će se svi i dalje pridržavati mjera, uz mogućnost obavljanja poslova koji se do sada nisu mogli obavljati.

Prema podacima županijskih stožera za posljednja 24 sata na području Splitsko-dalmatinske županije bilo je petero novooboljelih, u Šibensko-kninske dvoje, te na području Varaždinske i Krapinsko-zagorske županije po jedna novooboljela osoba.

U nizu županija bez novozaraženih

Pozitivan trend nastavljen je danas u nizu županija pa već dvanaesti dan u Međimurju nema novooboljelih, u Bjelovarsko-bilogorskoj jedanaesti, Istarskoj deveti, Dubrovačko-neretvanskoj osmi i Zagrebačkoj županiji pet dan.

Karantena na Udbini se ukida u ponoć, ali uvjetno, uz propusnice, te će ova odluka ostati na snazi samo ako se ne pogorša epidemiološka situacija, odlučio je u nedjelju županijski Stožer civilne zaštite. /F.O./