Početna stranica » DOVRŠENA IZGRADNJA POMORSKO PUTNIČKOG TERMINALA VELA LUKA

DOVRŠENA IZGRADNJA POMORSKO PUTNIČKOG TERMINALA VELA LUKA

Objavio Ivo
0 komentar

Prema riječima Župana Dubrovačko – neretvanske županije Nikole Dobroslavića dovršeni su građevinski radovi na izgradnji pomorskog putničkog terminala Vela Luka koji su započeli u svibnju 2021. godine.

”Obišli smo završene radove na projektu Pomorsko putničkog terminala u Veloj Luci. Odličan projekt Županijske lučke uprave Vela Luka, kvalitetno izveden, vrijedan 111 milijuna kuna, bit će pušten u promet nakon dobivanja uporabne dozvole. Povezivanje otoka u punom je tijeku. Završeni projekti su: Puntin, Donje Čelo, Trpanj, Drače i Duba Pelješka.

U tijeku su radovi: Polačište, Cavtat, Ubli i Sustjepan. U pripremi su: Perna, Prigradica, Ribarska luka u Veloj Luci. Ukupna ulaganja 100 mlijuna eura (700 milijuna kuna). Zahvala Vladi i Ministarstvu mora prometa i infrastrukture.”

“Uređeno je 550 metara nove obalne linije s tri trajektna veza, i to dva duga 70 metara i jedan dužine 150 metara, te jedan vez dužine 30 metara. Dubine na vezovima su od 8 od 13,5 metara. Svi građevinski radovi su završeni, a sada preostaje spajanje terminala na elektroenergetsku mrežu i kanalizacijski sustav te nabava montažnih objekata u kojima će se smjestiti prodaja karata, čekaonica, javni wc te prostor za lučke operatere. Nadam da će ostatak radova, koji su preduvjet za dobivanje uporabne dozvole, biti završen u roku kako bi sredinom lipnja trajekti počeli pristizati na terminal.

Posebno zahvaljujem Vladi, Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture i Dubrovačko-neretvanskoj županiji koja je pratila ovaj projekt tijekom cijelog puta – od ideje do realizacije”, istaknuo je Boris Žuvela, ravnatelj Županijske lučke uprave koja je nositelj projekta.

Cilj projekta je, premještanje luke iz centra Vela Luke u novi pomorsko-putnički terminal, povećati kapacitet u obalnom linijskom prometu, što će lokalnom stanovništvu omogućiti bolju dostupnost zapošljavanja, obrazovanja i drugih usluga tijekom cijele godine. Projektom se planira poboljšanje povezanosti za stanovnike otoka javnim prijevozom u kontekstu obavljanja svakodnevnih poslova (poboljšan pristup radnom mjestu, obrazovanju, medicinskoj skrbi i drugim javnim uslugama).

Koliko je projekt bio zahtjevan, pokazuju brojke koje je iznio voditelj gradilišta Zoran Šarčević iz tvrtke Pomgrad inženjering. Među ostalim, izvedena su ukupna 83 armiranobetonska bušena pilota, iskopano je 5.600 m3, a posebno je bio zahtjevan dio iskopa u stijeni ispod mora. /F.O./

 

Povezane objave

Marco Polo Fest – portal iz svijeta poslovanja. Pratite novosti na našem portalu Marco Polo Fest. Novosti vezane uz: ekonomiju, financije, kulturu, turizam, gastronomiju, tehnologiju i sport.

© Copyright 2022. | Design by WEB APLIKACIJE