MARCO POLO FEST

Mastercard zbog ruske invazije na Ukrajinu blokirao “više financijskih institucija”

Mastercard zbog ruske invazije na Ukrajinu blokirao "više financijskih institucija"

Mastercard u priopćenju nije poimence naveo tvrtke koje je blokirao, istaknuvši u priopćenju objavljenom u ponedjeljak navečer da će nastaviti surađivati s regulatorima u sljedećim danima.

Najavili su i da će uplatiti dva milijuna dolara Crvenom križu, udruzi Spasite djecu i fondu koji pruža potporu njihovim radnicima.

Visa je u odvojenom izvješću objavila da poduzima mjere kako bi uskladila poslovanje sa sankcijama Rusiji, najavivši da će poštivati i eventualne nove kaznene mjere.

SAD i njegovi saveznici najavili su u subotu kaznene mjere ruskoj središnjoj banci i isključenje pojedinih ruskih komercijalnih banaka iz međunarodnog platnog sustava SWIFT.

Europske sankcije ruskoj središnjoj banci mjere stupile su na snagu u ponedjeljak, a uključuju, između ostalog, zabranu transakcija, izjavila je predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen.

Sva imovina banke u EU također će biti zamrznuta kako bi se blokiralo financiranje rata ruskog predsjednika Vladimira Putina u Ukrajini.

Mjera se smatra jednako značajnom kao i planirano isključivanje ruskih financijskih institucija iz bankarske mreže SWIFT.

Sankcija EU-a i kaznene mjere partnera Unije u skupinini G7 zamrznut će otprilike polovinu financijskih rezervi ruske središnje banke, izjavio je u nedjelju navečer šef europske diplomacije Josep Borrell.

Exit mobile version