MARCO POLO FEST

SVEČANO OTVOREN PELJEŠKI MOST 26. SRPNJA 2022.

Pelješki most premošćuje Malostonski zaljev između Komarne i Brijesta na poluotoku Pelješcu. Nalazi se u Dubrovačko –neretvanskoj županiji i tako cestovno povezuje kontinuitet teritorija Republike Hrvatske koji je prekinut uskim teritorijem kojim Bosna i Hercegovina kod mjesta Neum izlazi na more. Izgrađen je u sklopu projekta cestovne povezanosti s južnom Dalmacijom.

Prvi put je ideja o gradnji mosta objavljena 1997. godine  u sklopu programa i prioriteta Dubrovačko – neretvanske županije od strane župana Ivana Šprlje. U prostorni plan županije most je dodan 2000. Godine. Svečano otvaranje radova je slijedilo 2005. i  2007. Godine. Do 2010. godine je bilo realizirano oko 3% predviđenog projekta s 246 milijuna kuna a tek 71 milijun kuna ostvaren gradnjom. Nakon pristupanja Europskoj uniji 2013. godine, Republici Hrvatskoj se otvaraju mogućnosti da EU sufinancira izgradnju mosta. Iz fondova Europske unije Republici Hrvatskoj je 2015. godine odobreno 330 milijuna eura za financiranje 85% troškova izgradnje. Na natječaj koji je raspisan 2017. godine u travnju 2018. godine dobiva kineska tvrtka China Road and Bridge Corporation s ponudom od 2. milijarde kuna, a s rokom izgradnje od 36 mjeseci. Unatoč tome što se je most gradio u vrijeme pandemije covida koji je navodno došao iz NR Kine i pred sobom oduzeo milijune žrtava u srpnju 2021. godine postavljen je posljednji segment konstrukcije mosta, a radovi na Pelješkom mostu su završeni 26. Siječnja.

Pelješki most je uz cijelodnevni, veličanstven, kulturno umjetnički i zabavni program otvoren 26. srpnja 2022. godine spektakularnim vatrometom i avijacijom Hrvatskog zrakoplovstva. Broj sudionika programa, gostiju i stanovništva na svečanom otvaranju mosta se procijenjuje na oko 100.000  ljudi. Za realizaciju izgradnje Pelješkog mosta je zaslužna Vlada Republike Hrvatske na čelu s Premijerom Andreom Plenkovićem i njenim dužnosnicima.

Exit mobile version