Početna stranica » 29. MARKO POLO FEST NA LJETNOJ POZORNICI ”POSTRANSKA PIJACA”

29. MARKO POLO FEST NA LJETNOJ POZORNICI ”POSTRANSKA PIJACA”

Objavio Ivo
0 komentar

XXIX. Međunarodni Marko Polo festival pisme i vina Korčula 20. i 21. Srpnja 2024. godine održati će se odlukom Festivalskog savjeta na čuvenoj i povjesno značajnoj ”Postranskoj Pijaci”. Nedaleko od grada Korčule u gradskom naselju Žrnovo – Postrana nalazi se čuvena ”Postranska Pijaca”, ljetna pozornica ispred crkve Sv. Roka, a iznad svetišta ”Gospe Lurdske”.

Na ovom značajnom mjestu je: Hrvatski književnik, romanopisac, novelist, esejist, putopisac, akademik, intelektualac, kulturni djelatnik, Predsjednik Matice Hrvatske i neustrašiv branitelja Hrvatskog jezika Petar Šegedin, skupljao energiju dječačkih misli i maštanja o slobodi, koje je kasnije pretočio u zbilju svojih djela. Šegedin je pripadao grupi intelektualaca koji su svoju domovinu Hrvatsku željeli vidjeti kao slobodnu, suverenu, demokratsku zemlju.

Nošen strasnom čežnjom za čistoćom, istinom, ljepotom i onim što objedinjuje sve tri navedene vrijednosti, a to je sloboda. Sloboda života i sloboda stvaranja bila je njegov vrhovni ideal i za njega je bio spreman, podnijeti osobne žrtve, pa i one najveće. I sam Petar Šegedin je Marka Pola smatrao mirotvorcem i osloboditeljem Europe, a ne samo putopiscem i  trgovcem. Marko Polo je bio jedan od najvećih svjetskih diplomata. Ljetna pozornica ”Postranska Pijaca” bilo je uvijek mjesto okupljanja, druženja, upoznavanja, plesa, pjesme i ljubavi, a Marko Polo fest upravo u sebi sadrži sve napisane elemente.

Upravo sa ”Postranske Pijace” i kao vidikovca Petar Kumičić je izjavio: ”I najbolji kist poklonio bi se tvojoj divotnoj slici”! Jedan od najvećih Europskih diplomata Jakov Baničević odrastao je na ”Postranskoj Pijaci”. Bio je svećenik, filozof i domoljub. U gradskom naselju Postrana djeluje Kulturno prosvjetno društvo ”Bratska Sloga” koje njeguje tradiciju naselja putem korčulanskih plesova, pjesme i viteške igre – ples od boja ”Moštra” kroz svoju kronologiju još od bitke sa turskim osvajačima. O Postrani, mjestu oodržavanja 29. Marko Polo Fest-a mogli bi zaista pisati u nedogled, ipak su djela važnija. Dobro nam došli na ”Postransku Pijacu” i XXIX. Međunarodni Marko Polo Fest, festival pisme i vina. /F.S./

Detaljnije  SLOVENSKI PJEVAČ ''DANI DANDOSA'' NA XXVII. MEĐUNARODNOM MARKO POLO FESTIVALU KORČULA 2022.

Povezane objave

Marco Polo Fest – portal iz svijeta poslovanja. Pratite novosti na našem portalu Marco Polo Fest. Novosti vezane uz: ekonomiju, financije, kulturu, turizam, gastronomiju, tehnologiju i sport.

© Copyright 2022. | Design by WEB APLIKACIJE