Početna stranica » ŠVICARAC NEMO POBJEDNIK 68. EUROSONGA A HRVATSKI ”BABY LASAGNA” DRUGI

ŠVICARAC NEMO POBJEDNIK 68. EUROSONGA A HRVATSKI ”BABY LASAGNA” DRUGI

Objavio Ivo
0 komentar

Nemo Mettler je rođen u dvojezičnom gradu Bielu u kantonu Bern u Švicarskoj, koji ima dva službena jezika, njemački i francuski. Švicarski je glazbeni genijalac koji osim izuzetnih vokalnih sposobnosti svira izvrsno klavir, bubnjeve i violinu. Stvara glazbene žanrove popa, hip hopa i repa. Sa 25 godina je vlastitom skladbom ”The Code” uspio osvojiti 68. Eurosong i srca publike diljem svijeta. Nemo se inače deklarira kao nebinarna osoba, dakle nije ni on, a ni ona već oni, odnosno ”thay/them”. Izdao je tri EP-a na njemačkom i engleskom jeziku, a prije nastupa na Eurosongu objavio je svoj singl ”DU” 2017. godine. Natjecao se je u glazbenom showu ”The Masked Singer” i osvojio peto mjesto. Vokalnim sposobnostima, koreografijom, scenografijom, stylingom i spolnom nedefiniranošću bio je zaista sve što ”Eurosongu” ovaj put treba od pobjednika. Obzirom da Švicarska nije organizirala pjesmu za ”68. Eurosong” Nemo je izabran od strane tri žirija; švicarske publike, međunarodne publike i međunarodnog žirija od 25 članova.

Nekoliko njegovih izjava, stav i opredjeljenost je zainteresiralo svjetsku javnost kojoj poručuje: ”Ono što želim učiniti je reći ljudima koji nisu binarni, trans, što god da su, da su savršeni takvi kakvi jesu. Nevjerojatna mi je čast predstavljati Švicarsku na Eurosongu. Ova glazbena platforma nudi veliku priliku za izgradnju mostova između različitih kultura i generacija. Zbog toga mi je kao queer osobi vrlo važno zauzeti se za cijelu LGBTQIA zajednicu. Skladba ”The Code” govori o putovanju započetom spoznajom da nisam ni muškarac ni žena. Traženje sebe bio je dug i često težak proces za mene ali ništa nije bolje od slobode koja je došla spoznajom da sam nebinarna osoba, objasnio je Nemo”. Stoga stihovi njegove skladbe poručuju: “Završio sam s igrom igara, razbijam ove okove…”, “Bio sam do pakla i natrag, da bih pronašao sebe razbio sam kod…”.

Detaljnije  ANTE SIKIRIĆ ''KRIVIN'' – DALMATINSKA POETA NA MARKO POLO FEST-u KORČULA 2023.

Na kladionicama je bio cijelo vrijeme najozbilnija konkurencija Marku Purišiću, ”Baby Lasagni”. Zapravo skladba, priča, spot, scenografija, izvođenje ”Rim Tim Tag Dim” Marka Purišića i Baby Lasagne je svjetska javnost već favorizirala kao pobjednika ”68. Eurosonga”. Za razliku od Nema, Marko je imao po našim viđenjima izuzetno kvalitetnu priču dostojnu svakog čovjeka, koristeći se ozbiljnim metaforama, performansama, tradicijom iz vlastitog života, a posebno ističemo ”Pašku čipku” upisanu u registar UNESKO-a koja je postala jedna od sedam kulturnih nematerijalnih dobara kao i sav folklorni ambijent skladbe. Pred kraj televotinga skladba ”Bebi Lasagne” Marka Purišića je u jednom trenutku vodila sa 547 glasova.

Važno je istaknuti kako je 1956. godine održano I. natjecanje, Izbor za pjesmu Eurovizije upravo u Luganu, jer je domaćin bila Švicarska. Pobjednik prve Eurovizije je bila Švicarka Lys Assia skladbom ”Refrain”. Slavna i svjetski poznata pjevačica Celin Dion je skladbom ”Ne partez pas sans moi” donjela pobjedu Švicarskoj na ”Eurosongu 1998.” godine i ako je bila Kanađanka, ali tada natjecatelji nisu morali biti državljani zemlje koju predstavljaju. /F.O./

 

Povezane objave

Marco Polo Fest – portal iz svijeta poslovanja. Pratite novosti na našem portalu Marco Polo Fest. Novosti vezane uz: ekonomiju, financije, kulturu, turizam, gastronomiju, tehnologiju i sport.

© Copyright 2022. | Design by WEB APLIKACIJE