Početna stranica » ČARSKI POŠIP VIŠEGODIŠNJI ŠAMPION NA MARKO POLO FEST-u

ČARSKI POŠIP VIŠEGODIŠNJI ŠAMPION NA MARKO POLO FEST-u

Objavio Bizz Plus
0 komentar

U  milenijskom tradicijskom ozračju mnoge su  generacije otočana, nadasve marnih i vrijednih čarana sačuvale i njegovale kulturu uzgoja vinove loze, a do kultnih razmjera uzdizali proizvodnju grožđa i vina.

Tu svoju sklonost i životnu opredjeljenost čuvali su u obiteljskim zadrugama, i na taj način gradili put zajedništva prema suvremenom zadrugarstvu. Od tadašnjih do današnjih dana čarski je težak prošao različitim vidovima udruživanja, da bi danas u svojoj Poljoprivrednoj zadruzi PZ ”Pošip” – Čara pronašao svoje gospodarsko utočište i svoja kvalitetna i vrhunska vina, marom dobrog domaćina, u okružju oštre konkurencije, vrlo uspješno ponudio domaćem i svjetskom tržištu. Ta se kakvoća postiže čuvanjem i poštovanjem tradicionalnog nasljedstva i svrhovitog prihvaćanja suvremenih postupaka u proizvodnji grožđa.

Onaj ”Pošip” proizveden na čarskim položajima s velikim odricanjem vinogradara dospjeva u izgrađenu zadružnu vinariju u Čari, zapravo pravo bogatstvo u gospodarstvu mjesta. U sklopu proizvodnog pogona nalazi se uljara i punionica ovog korčulanskog diva.

Modernom tehničko – tehnološkom opremom i kadrovskom ekipiranošću, osposobljenošću i nadasve struci PZ ”Pošip” – Čara” sve zahtjeve tržišta uspjeva pokriti svojim opojnim, vrhunskim i originalnim vinima proizvedenim ponajviše u prostoru ”Čarskog polja”. Ispod samog polja nalazi se Čavića luka gdje se 1686. godine pastirici iz Čare ukazala Gospa. Ovo je ujedno i najznačajniji događaj u povjesti naselja i mjesta Čare kojeg mještani tradicionalno obilježavaju svake godine. Uzrečicom: ”Pijemo ga mi od vika ni potriba drugog lika”, obilježena je izvrsnost i vrhunska izrada ”Čarskog Pošipa”.

Na međunarodnom Marko Polo festivalu pisme i vina, Poljoprivredna zadruga ”Pošip” tradicionalno svake godine šalje svoja vina na prezentaciju, kušnju i ocijenjivanje.

U 23. godine postojanja Marko Polo Festivala PZ ”Pošip” – Čara s vrhunskim vinom ”Pošip Marko Polo” je 14. puta bio Šampion festivala i 8. godina s Prvom osvojenom nagradom u konkurenciji bijelih vina za ”Vrhunski Pošip”. U svom proizvodnom asortimanu i programu proizvode vrhunska vina: ”Pošip Marko Polo”, ”Pošip” i  ”Misno vino Pošip”. Osim poznatih enoloških karakteristike vrhunskog ”Misnog vina Pošip”, resi ga ljubav i pobožnost čarskog težaka prema Djevici Mariji koja se u Čari slavi kao Gospa od čarskog polja. Kvalitetan ”Rukatac” i kvalitetan ”Pošip” su vina od grožđa proizvedena u ekološki manje povoljnom području s dubokog, hladnijeg i plodnijeg tla. Slabije je naglašene sotne arome, krepkog okusa, užitne kiselosti i ugodne diskretne gorkosti.     

Detaljnije  Google obustavio prodaju oglasa u Rusiji

 

Na ovogodišnjem XXIII. Međunarodnom Marko Polo Fest-u, Poljoprivredna zadruga ”Pošip” – Čara predstavit će se sa dva vina; vrhunskim ”Marko Polo Pošipom” i vrhunskim ”Pošipom”.

Tekst iz skladbe ”Čaro moja”

Užeglo je sunce dana. Svaki čokot svaki stog.

Nasrid poja, Gospe moja, znoj se cidi s čela mog.

Voja luda, danak sprema. Srce jubi svaki rod.

Da, okripiš dušu moju, zemljo sveta dide mog.

(Ivan Šegedin – Ivan Krajančić)

 

Kontakt PZ ”Pošip” –  Čara / Web – http://www.vinarija-posip-cara.hr

20273 Čara na Korčuli

HRVATSKA

tel/fax: 385/20/833 146

tel:385/20/833 006

e-mail: posip.cara@du.t-com.hr

www.vinarija-posip-cara.hr

 

Povezane objave

Marco Polo Fest – portal iz svijeta poslovanja. Pratite novosti na našem portalu Marco Polo Fest. Novosti vezane uz: ekonomiju, financije, kulturu, turizam, gastronomiju, tehnologiju i sport.

© Copyright 2022. | Design by WEB APLIKACIJE