Početna stranica » VINAKOPER NA MARKO POLO FESTIVALU KORČULA 2018.

VINAKOPER NA MARKO POLO FESTIVALU KORČULA 2018.

Objavio Bizz Plus
0 komentar

Na valovitim brežuljcima uz obalu ”Slovenske Istre” nalaze se iznimna bogatstva pažljivih slovenskih vinogradara koji se prostiru na 570 hektara istarske zemlje od Debelog rta do Sočovlja.

 

Onaj obalni dio je širom otvoren prema moru i ima mediteranski karakter, dok onaj prema Mirni, Dragonji i Rokavi ima submediteransku klimu. Prosječne godišnje temperature kreću se od oko 13,8 ° C, a prosjek u vegetacijskom razdoblju od travnja do rujna iznosi 19,4 ° C.

Snažna i neprekidna tradicija i plemenitost vrhunskih vina je tisućljetna tradicija kojom se danas ponose Vinakoper d.o.o.

U ne tako dalekoj povijesti 1947. godine tvrtka Vino – veleprodaja alkoholnih i bezalkoholnih pića d.z.o.z., registrirana je na Okružnom sudu u Postojni s glavnim podrumom u tunelima Belveder u Kopru. Narodni odbor Istarske županije izdaje građevinsku dozvolu za izgradnju novog podruma kapaciteta 300 vagona, 170 za crvena i 130 za bijela vina, gdje započinje prva obrada grožđa.

Od 1951. – 1955. godine otvoren je novi podrum na današnjem mjestu u kojem je postavljena tada najveća hrastova bačva u Europi cca. 41.427 litara, kada tvrtka dobiva novo ime Vina-Koper. To je ujedno i početak punjenja: merlota, cabernet sauvignona i malvazije u boce.

Kako je vinogradarstvo od pamtivijeka prisutno na jadranskoj obali i mediteranu, slovenska Istra se u zapisima bilježi kao ”zemlja Refoška” a kao kraljevsko vino opisao je prije više od 300 godina poznati biskup u Kopru, Pavel Naldini. Autohtona sorta crnog vina sjeverozapadne Istre ima intenzivnu rubinsku boju s intenzivnim ljubičastim nijansama, koja bogatim, svježim i autentičnim ukusom neizostavno ide uz širok izbor jela. ”Refošk” je jedno od tri vrhunska vina s najvišim udjelom antioksidansa i drugih ljekovitih tvari u svijetu. Sve to utjelovljuje njegovo ime: ”Re (del) Fosco ili kralj između mraka”.

  1. – 1960. Vinakoper bilježe prvim punjenjem Refosca u ambalaži od 2 litre za izvoz u Trst, kao i Cabernet.
  2. – 1970. Izvoz vina u Italiju, Njemačku, Austriju, u Češku i Poljsku.
  3. – 1980. Slijedi proširenje vinograda Šanto, Škocjan, Baredi, Debeli rtič i Purissimi i ”Nagrada Šampiona za Merlot” na međunarodnom ocijenjivanju u Ljubljani.
  4. – 1990. Vinakoper postaju neovisna tvrtka i osvajaju ”Zlatnu medalju za Merlot”.
  5. – 1995. Na Međunarodnom sajmu poljoprivrednih prehrambenih proizvoda u Gornjoj Radgoni, vino Capris Red 1989. dobilo je ime Šampiona i Prvaka sorte a na međunarodnom natjecanja vina Challenge International du vin (Bourg, Francuska) osvojaju zlatnu medalju za Pinot Noir. U tom periodu formiranje novu marku za odabrani položaj najpoznatijeg Chardonnaya, Capris White i Capris Red, te na tržište plasiraju prvu Malvaziju kasne berbe.
  6. – 2000. Godine pune prvo pjenušavo vino poznatog Kutra Sweet Muscat. Održavaju proizvodnja grožđa s restrukturiranjem vinograda i otvaraju novu vinoteku na današnjem mjestu.

U ovom periodu bilježe početak sazrijevanja vina uz bar tehnologiju u 225 litarskim hrastovim bačvama i razvoj najprestižnijih linija podruma Capo d’Istria. Prema količini hektara vinograda koje posjeduju, postaju najveća slovenska vinarija.

  1. – 2005. Na tržištu predstavljaju novu kolekciju vrhunskih vina posvećenih gastronomiji, liniji Capris. Refošk Capo d’Istria 1999. postaje na Međunarodnom ocjenjivanju vina u Ljubljanskoj prvakinji među crnim vinima. 2005. Godine osvajaju plaketu ”Zlatni Marko Polo za Refošk Capo d’ Istria na Međunarodnom ocijenjivanju vina Marko Polo Fest-l” u gradu Korčuli.
  2. – 2010. Vino Spectator ocijenjeno je s 91 bodom a okarakterizirano je iznimno s vrhunskim karakterom i harmonijskim stilom. ”Capris Merlot 2005.” postaje ”prvak Evaluacije Mondial du Merlot u švicarskom Luganu” a ”Slatki Muscat” odabran je među 10 najboljih ocjena Muscats du Monde u Francuskoj. 2011. Godine na Međunarodnom Marko Polo Festivalu s vinom ”Slatki Muscat” dijele ”zlatnu plaketu Marka Pola” u kategoriji slatkih vina sa Tramincom ledena berba izbor bobica proizvođača Iločki podrumi. 2010. – 2015. Otvaraju riznicu istarskih ruševina. Otvaraju Wineacademy Vinakoper – ugodan način za upoznavanje vina. Proizvode tri nova istarska rubina: Refošk 2011., Red Cove 2011., Malvasia 2012. Razvijamo nove brendove za Rex i Purissima za inozemna tržišta.
Detaljnije  KONSTRUKTOR - HOTINA d.o.o. & ŠEGEDIN d.o.o. - GRADIMO POSLOVNO STAMBENE OBJEKTE

Milenijska tradicija vinogradarstva i proizvodnje vina u slovenskoj Istri velika je obaveza tvrtke Vonakoper d.o.o. prema njihovim precima. Njihova povijest i kultura proizvodnje nalazi se na samom vrhu Europske zajednice proizvođača vina i vinogradarstva. Želimo im ovom prigodom čestitati 70. godišnjicu neprekidne proizvodnje na čelu s direktorom gospodinom Borutom Fakinom i poželiti sve najbolje u novim nasadima, berbama, izradi vrhunskih vina a posebice izvozu: CAPRIS REFOŠK, CAPRIS CABERNET SAUVIGNON, CAPRIS MERLOT, CAPO D’ ISTRIA MERLOT i SLATKI MUSCAT, s kojima su svake godine prisutni i nagrađivani na Međunarodnom Marko Polo Festivalu pjesme i vina u gradu Korčuli.

 

VINAKOPER d.o.o.

Šmarska cesta 1

6000 Koper

Republika Slovenija

Tel: 05663 01 00

Fax: 05663 01 06

E-mail: vinakoper@vinakoper.si

Web: http://www.vinakoper.si

Povezane objave

Marco Polo Fest – portal iz svijeta poslovanja. Pratite novosti na našem portalu Marco Polo Fest. Novosti vezane uz: ekonomiju, financije, kulturu, turizam, gastronomiju, tehnologiju i sport.

© Copyright 2022. | Design by WEB APLIKACIJE