Početna stranica » ANDREJ PLENKOVIĆ PREDSTAVIO NOVE MJERE ZBOG ENERGETSKE KRIZE

ANDREJ PLENKOVIĆ PREDSTAVIO NOVE MJERE ZBOG ENERGETSKE KRIZE

Objavio Ivo
0 komentar

Premijer Hrvatske Vlade Andrej Plenković predstavio je četvrti po redu paket mjera kao odgovor na energetsku krizu. Ovim paketom mjera vrijednim 1,7 milijardi eura obuhvaćeni su građani, ustanove, institucije i poduzeća. 

Vladin paket mjera kao odgovor na globalnu energetsku krizu i inflaciju sastoji se od tri elementa pomoći: ublažavanja rasta cijena energije, zaštite od inflacije te posebnih potpora i poticaja.

Prema svemu sudeći nakon velikih i onih manjih infrastrukturnih projekata koji su dovršeni ili su u realizaciji, odnosno pred realizacijom, Vlada istom političkom zamisli čini sve kako bi svakom građaninu umanjila troškove života koji su prouzrokovani svjetskom krizom.   

“Globalna energetska kriza nam je prouzročila inflatorne pritiske pa želimo s mjerama koje poduzimamo praktički zadnjih više od godinu dana, a kada uključimo i covid gotovo zadnje tri godine, postići tri temeljna cilja; za građane, za gospodarstvo i sve druge institucije ublažiti rast cijena energenata, zaštititi maksimalno moguće od inflacije te dati posebne potpore i poticaje različitim ciljnim skupinama kalibrirano, tako da pomognemo onima koji su u krizi najranjiviji”, istaknuo je.

Cijena električne energije za kućanstva, javni i neprofitni sektor, malo poduzetništvo i poduzetnike ostaje ista do kraja rujna, dok do kraja ožujka iduće godine ostaje ista cijena plina, a do tada se produžuje i primjena snižene stope PDV-a od 5% za isporuke prirodnog plina, za grijanje iz toplinskih stanica te za isporuku ogrjevnog drva, peleta, briketa i sječke.

I dalje će biti snižene trošarine na naftne derivate, a Vlada će mjerama pomoći i socijalno ugroženima, pogođenima potresom te poljoprivrednom sektoru, ribarstvu, prijevoznicima, te će ulagati u energetsku učinkovitost.

Nastavit ćemo s reguliranjem cijene plina na godišnjoj razini, a cijene električne energije u idućih šest mjeseci – od 1. travnja do 30. rujna, pod istim uvjetima kao do sada.

Također se nastavlja subvencioniranje cijene naftnih derivata, izjavio je Plenković nakon sastanaka koje je održao s partnerima.

Osigurat će se potpora umirovljenicima s mirovinom do 610 eura, onima koji primaju dječji doplatak, nezaposlenima, braniteljima, onima koji su pogođenim potresom, ribarima, prijevoznicima i nizu drugih djelatnosti, a predviđena su sredstava za ulaganja u energetsku učinkovitost.

Također, za dječji doplatak idemo jednokratno sa snažnom potporom, rekao je Plenković.

Mjera će obuhvatiti 128.000 s ukupno 230.000 djece. Za jedno dijete pomoć će iznositi 45 eura, za dvoje djece 70 eura, za troje 100 eura, za četvero 130 eura, a za pet i više 160 eura.

Isplata će biti u travnju, a ukupno je za to osigurano devet milijuna eura.

Cijeli paket ima ukupnu vrijednost oko 1,7 milijardi eura. Vlada je odlučila djelovati konzistentno, čvrsto i sveobuhvatno, poručio je Plenković.

Promjene ograničenja cijena osnovnih namirnica

Doći će do promjena u ograničenju cijena osnovnih prehrambenih namirnica. “Zbog mogućih nestašica maknut ćemo svinjske proizvode, lopaticu i vratinu. Stavili smo zato carsko meso. Znači osam proizvoda umjesto devet. Carsko meso je unutra, lopatica i vratina su vani”, rekao je Plenković.

Prema novom prijedlogu, mijenja se samo najviša cijena suncokretovog ulja, koja će od prvog travnja iznositi 1.72 eura (dosad je bila 1.86).

Prijedlog cijene za litru mlijeka s 2.8 posto mliječne masti iznosi 0.98 eura, za glatko brašno tip 500 0.80 eura. Oštro brašno tip 400 0.83 eura po kilogramu, a bijeli šećer kristal 1.33 eura po kilogramu. Prijedlog cijene za cijelo pile je 3.32 eura, kilogram svinjskog mljevenog mesa 4.11 eura, a novo na listi je carsko meso po cijeni od 3.79 eura po kilogramu.

Detaljnije  7 stvari koje morate znati o sunčanju

Paket mjera dobio je potporu svih kojima je danas predstavljen, od komora do predstavnika umirovljenika, a ima i punu podršku parlamentarne većine. /F.O./

 

Povezane objave

Marco Polo Fest – portal iz svijeta poslovanja. Pratite novosti na našem portalu Marco Polo Fest. Novosti vezane uz: ekonomiju, financije, kulturu, turizam, gastronomiju, tehnologiju i sport.

© Copyright 2022. | Design by WEB APLIKACIJE