Početna stranica » NASA-in novi teleskop počeo s radom, snimio i prvu fotografiju

NASA-in novi teleskop počeo s radom, snimio i prvu fotografiju

Objavio Bizz Plus
0 komentar

Kada je zvijezda eksplodirala, njezini udarni valovi pregrijali su plin u njezinoj blizini i ubrzali obližnje čestice, uzrokujući da svijetli jako u rendgenskom svjetlu. Negdje u središtu tih plinskih oblaka, nalazi se gusti objekt koji je nastao kada se jezgra bivše zvijezde srušila. To bi mogla biti crna rupa ili neutronska zvijezda.

IXPE će provesti najmanje dvije godine proučavajući najekstremnije i najtajnovitije objekte u svemiru – maglice, supernove, neutronske zvijezde i crne rupe. To je prvi NASA-in veliki rendgenski svemirski teleskop otkako je rendgenski opservatorij Chandra lansiran u orbitu 1999. godine. Prva slika tog teleskopa također je snimila Kasiopeju A.
ZAPANJUJUĆE SNIMKE Teleskop James Webb poslao prve fotografije: Snimio je selfie i fotografiju jedne zvijezde
24sata

– IXPE slika Kasiopeje A povijesna je kao i Chandra slika istog ostatka supernove – rekao je Martin C. Weisskopf, koji vodi IXPE tim u NASA-i.

– To pokazuje potencijal IXPE-a da dobije nove, nikad prije viđene informacije o Kasiopeji A, koja je trenutno u analizi – govori.

Za razliku od Chandre, IXPE se fokusira na polarizaciju – smjer u koji se usmjeravaju valovi rendgenskog svjetla dok putuju kroz svemir. Te informacije mogu znanstvenicima puno reći o tome kako nastaju X-zrake i omogućiti im da vide kako se zračenje razlikuje po objektu koji proučavaju. U ovom slučaju, mogao bi ponuditi nove poglede na ono što se događa unutar tih plinskih oblaka i objasniti zašto emitiraju tako snažne X-zrake.
NIJE NAM PRIJETNJA Zemlja ima novog suputnika: Otkrili su trojanski asteroid, pratit će nas još 4000 godina
24sata

– Radujemo se analizi podataka polarimetrije kako bismo saznali još više o ovom ostatku supernove – rekao je Paolo Soffitta, voditelj talijanskog IXPE tima u Nacionalnom institutu za astrofiziku (INAF) u Rimu.

Detaljnije  CIJELA HRVATSKA JE NA NOGAMA

Povezane objave

Marco Polo Fest – portal iz svijeta poslovanja. Pratite novosti na našem portalu Marco Polo Fest. Novosti vezane uz: ekonomiju, financije, kulturu, turizam, gastronomiju, tehnologiju i sport.

© Copyright 2022. | Design by WEB APLIKACIJE