Početna stranica » Rast prihoda na tržištu poštanskih usluga za 1,9 milijardi kuna

Rast prihoda na tržištu poštanskih usluga za 1,9 milijardi kuna

Objavio Lauro Kostić
0 komentar
Porastu prihoda na godišnjoj razini najviše je pridonio porast prihoda na poštanskom tržištu u četvrtom tromjesečju, na 544,5 milijuna kuna, za što iz HAKOM-a ističu da je i najveći ostvaren u jednom tromjesečju otkako se prati tržište te za 7,8 posto viši nego u četvrtom tromjesečju 2020. i za 14,7 posto viši nego u prethodnom, trećem tromjesečju.

“Razlog većih prihoda je veći broj paketskih usluga, a dijelom i povećanja broja ostvarenih ostalih poštanskih usluga s nekom od dodanih vrijednosti”, komentiraju iz HAKOM-a.

U četvrtom tromjesečju 2021. na tržištu poštanskih usluga, s obzirom na trendove prisutne unatrag nekoliko godina, očekivano je ostvaren rast u svim segmentima tržišta u odnosu na prethodno tromjesečje.

Tako je ukupno ostvarenih 68,5 milijuna poštanskih usluga za 6,8 posto više nego u prethodnom, trećem tromjesečju 2021., ali i pet posto manje nego u istom tromjesečju 2020. zbog pandemije koja i dalje utječe na posao.

Povećanje ukupnog broja usluga u četvrtom u odnosu na treće tromjesečje 2021. rezultat je, kako dodaju iz HAKOM-a, povećanja svih vrsta pošiljaka (pisma, paketa, tiskanica), pri čemu paketske usluge rastu stalno unatrag nekoliko tromjesečja.

S druge strane, udjel univerzalne usluge na ukupnom tržištu najmanji je do sada, i iznosi nešto više od 50 posto.

“Uz pandemiju, na međunarodni je poštanski promet i u četvrtom tromjesečju 2021. veliki utjecaj imao novi EU-ov zakonodavni okvir o ukidanju oslobođenja od PDV-a pri uvozu pošiljaka s robom do 22 eura iz država izvan EU-a tako da se, u odnosu na isto razdoblje 2020., broj usluga smanjio za više od jedne trećine, odnosno za 35,7 posto”, kažu iz regulatora.

Zaključno iznose da je krajem 2021. poštanske usluge u Hrvatskoj pružalo 25 davatelja, od kojih je najveći HP-Hrvatska pošta, s udjelom od 87,2 posto obavljenih usluga i 55,2 posto ukupnih prihoda.

Detaljnije  ČARSKI POŠIP VIŠEGODIŠNJI ŠAMPION NA MARKO POLO FEST-u

Povezane objave

Marco Polo Fest – portal iz svijeta poslovanja. Pratite novosti na našem portalu Marco Polo Fest. Novosti vezane uz: ekonomiju, financije, kulturu, turizam, gastronomiju, tehnologiju i sport.

© Copyright 2022. | Design by WEB APLIKACIJE