Home Zanimljivosti Top 5 savjeta kako spriječiti ljetne viroze

Top 5 savjeta kako spriječiti ljetne viroze

Objavio Bizz Plus
0 komentar

Tijekom ljetnih mjeseci vrlo su česte enteroviroze, s povraćanjem i proljevom, koje mogu pratiti povišena temperatura i bolovi u želucu.

Zaraza najčešće pogađa djecu u dobi između 4 i 12 godina i lako se širi. Procjene kažu da će oboljeti oko 50 posto djece te četvrtina odraslih koji su sa zaraženim djetetom bili u kontaktu.

Enterovirusi su prisutni u slini, sluzi nosa i stolici zaraženih, a bolest se prvenstveno prenosi preko prljavih ruku ili kapljičnim putem (kihanjem i kašljanjem) te izravnim kontaktom s izlučevinama zaraženog ili zaraženim predmetima. Ukratko, zarazu možete pokupiti i diranjem kvake na vratima, novca ili držača u autobusima i tramvajima na kojima se zadržava veliki broj virusa, ali i u bazenu ako je voda zagađena, pa je ljeti izuzetno važno voditi računa o higijeni ruku i javnih kupališta koja posjećujemo.

– Većina enterovirusa izaziva kratkotrajne tegobe koje traju tek nekoliko dana, s nespecifičnim simptomima povišene temperature, koja može skočiti i do 40°C. To prate glavobolje, opća slabost, bolovi u grlu, mišićima i u području trbuha, a ponekad se mogu javiti osip te povraćanje i proljev koji traje oko tri dana. Blage enteroviroze prolaze brzo i najčešće si možemo pomoći sami, bez pomoći doktora – objašnjava dr. med. Tanja Pekez Pavliško.

Liječenje se uglavnom svodi na skidanje povišene temperature lijekovima na bazi paracetamola te nadoknadu izgubljene tekućine, najbolje kroz običnu vodu, juhe i čajeve koji smiruju želudac.

No proljev i povraćanje ljeti mogu izazvati i bakterije. Izvor zaraze nerijetko je hrana, posebno nedovoljno oprano voće i povrće, kao i nedovoljno termički obrađene namirnice, te hrana koju predugo čuvamo izvan hladnjaka. Najčešći uzročnik je bakterija salmonela, koja se zadržava na hrani ili posuđu koje je bilo u doticaju sa zaraženom hranom.

Simptomi zaraze se javljaju brzo, u roku od 12 do 24 sata od konzumacije zaraženih namirnica, a prate je povišena tjelesna temperatura, glavobolja, mučnina, povraćanje i proljev. Nakon tri do sedam dana svi bi se simptomi trebali smiriti – kaže dr. Ksenija Krajina Pokupec, liječnica opće prakse i fitoaromaterapeut.

Detaljnije  IVAN ŠEGEDIN NA XXVI. MARKO POLO FESTU KORČULA 2021.

U oba slučaja liječenje se uglavnom svodi na skidanje povišene temperature lijekovima na bazi paracetamola te nadoknadu tekućine.

I djeci i odraslima preporuča se rehidracija otopinom koja se može nabaviti u ljekarnama. Treba je otopiti u prokuhanoj vodi ili čaju od šipka i uzimati na žličicu ili u malim gutljajima tijekom cijelog dana – kaže dr. Pekez Pavliško.

Otopinu za rehidraciju možemo napraviti i sami,  kaže dr. Krajina Pokupec. Pomiješajte žličicu morske soli, žličicu sode bikarbone, šest žličica šećera, dvije litre čaja od kamilice i matičnjaka (koji pomaže i kod grčeva i bolova) pa promiješajte dok se ne otopi. Uzimajte nekoliko puta kroz dan.

Zrele banane i ribana jabuka

Tijekom proljeva, dok je želudac još izmučen, jedite zrele banane i naribanu jabuku. Jabuku treba naribati i ostaviti da potamni i pusti sok, pa onda pojesti, savjetuje dr. Kesnija Krajina Pokupec. Oboje pomaže smirivanju želuca i izbacivanju toksina iz organizma. Za smirenje želuca dobro je dva do tri dana jesti rižu, po mogućnosti smeđu, najbolje u laganoj juhi, s malo mesa, ili bez njega ako nam ne paše. Općenito, nekoliko dana nakon proljeva, treba jesti laganiju hranu.

Top 5 savjeta za prevenciju ljetnih viroza:

  1. Perite ruke često Uvijek ih perite prije jela, nakon korištenja toaleta i nakon što ste boravili u javnom prostoru gdje ima puno ljudi. Ruke potom dobro osušite jer vlaga pogoduje širenju virusa i bakterija.
  2. Vlažne maramice Kad niste u prilici oprati ruke vodom i sapunom, dezinficirajte ih vlažnim maramica za dezinfekciju ili otopinom za suho pranje ruku kako biste se s kože riješili svih virusa koje ste možda pokupili.
  3. Perite povrće Pod tekućom vodom pere se sve voće, a pogotovo ono koje se jede sirovo. Dobro ga je ostaviti u vodi kojoj ste dodali žličicu sode bikarbone nekoliko minuta pa potom isprati pod tekućom vodom.
  4. Prokuhajte Sve namirnice koje se lako kvare držite u hladnjaku i prokuhajte prije uporabe. Kuhane obroke ohladite i odmah pospremite u hladnjak. Sve što podgrijavate pojedite odmah. Ne podgrijavajte više puta.
  5. Preskočite obrok Budite oprezni s brzim obrocima i sladoledom koji se mogu kupiti na ulici ili plaži. Ako niste sigurni u čistoću te u to da namirnice nisu pravilno skladištene i obrađene, preskočite obrok.
Detaljnije  ČARSKI POŠIP VIŠEGODIŠNJI ŠAMPION NA MARKO POLO FEST-u

Povezane objave

Marco Polo Fest – portal iz svijeta poslovanja. Pratite novosti na našem portalu Marco Polo Fest. Novosti vezane uz: ekonomiju, financije, kulturu, turizam, gastronomiju, tehnologiju i sport.

© Copyright 2022. | Design by WEB APLIKACIJE