Početna stranica » PLEREJ GRAND CRU VINARIJE VUKAS NA MARKO POLO FESTU

PLEREJ GRAND CRU VINARIJE VUKAS NA MARKO POLO FESTU

Objavio Bizz Plus
0 komentar

Ako bi krenuli starim “Napoleonovim putem” iz Stona prema Ponikvama uspinjući se prema vrhu očarao bi Vas način izrade istog kao i prekrasni pogled na ”Stonske zidine”.

Sa vrha brda pred Vama se prostire prekrasan prizor, koji za uzdah više pruža i pogled ka horizonti plavetnila morske pučine. Baš na tom mjestu u mnoštvu kamena i suhozida možete osjetiti sav trud i znoj ali i raskošnu vedrinu u kojoj počiva njegovo veličanstvo ”Plavac Mali”.

Veći dio vinograda u vlasništvu vinarije ”Vukas” zasađen je između 1950. i 1980. godine i 100% je sorte Plavac Mali. Dubravko Vukas i njegov brat preuzeli su vinograde i vinariju 2002. godine, a poslije berbe 2003. angažiraju pomoć struke kako bi na pravilan i najbolji način pristupili radu u vinogradu i proizvodnji vina.

 

Od tada svu pozornost posvećuju izgradnji vinarije i drugačijem pristupu vinogradarstvu i vinarstvu. Rezultat dolazi 2006. godine kada proizvode i prvo vrhunsko crno vino ”Plerej” stavljaju u prodaju. U idućim berbama dobivaju prosječne prinose od svega 50 – 70 dkg po trsu iznimno dobrog plavca. Izrazito povoljno vrijeme u berbi 2009. godine i grožđe u jako dobroj kondiciji dalo im je mogućnost, da uz redovnu berbu jedan dio vinograda ostave i za kasnu berbu od koje dobivaju “Plerej grand cru”. Radi se o polu suhom vinu (10,0 g – ne prevrelog šećera po litri) i 16,2% alkohola.

Upravo je vrhunsko vino ”Plerej” izazov vinarije ”Vukas”, ciljani rezultat s kojim idu dalje.

”Plerej” vinarije Vukas je na Međunarodnom Marko Polo Festivalu pjesme i vina Korčula 2014., 2017. i 2020. godine osvojio I. Nagradu za najbolje vino u kategoriji crnih vina.

         

 

”Plerej Grand Cru” je vrhunsko suho vino kompleksnih aroma odležano 2 godine u hrastovim bačvama. Prije konzumacije ovo vino je poželjno dekantirati. Najbolje je uz pečenja, posebice ribu, zelenja, plodove mora i dr.

Detaljnije  Korčula među najboljima u Europi za 2020. godinu.

Politika proizvodnje je, da imaju što manji prinos i što kasniju berbu, kako bi dobili što veći font prosušenih bobica i što bolju sirovinu za vrhunski plavac. Ne trude se proizvesti vina koja su posebno harmonična, lagana i prihvatljivija širem tržištu, već plavac koji ima svoj identitet i autohtonost, voćno vino, robusno sa aromama tipičnih za sortu. To ne znači da ne primjenjuju moderne tehnologije, dapače.

Kod redovitih berbi prate punu fenolnu zrelost kako bi font boje bio što bolji, maceracija je kratka (5/7 dana) na temperaturi 19/21 C, fermentacija u inoxu narednih 1/2 mjeseca na istoj temperaturi, a nakon toga odležavanje u drvenim bačvama (225 l) do 2 godine.

Uz sreću da posjeduju vinograde na vrhunskim položajima sa prekrasnom sortom, vinariju koju su sami uredili po svojim guštima, vrhunskog enologa koji je zaslužan za stručan nadzor prilikom proizvodnje vina, svakim danom imaju sve više zadovoljnih konzumenata naših vina.

Ljubav prema proizvodnji vina raste onda kada shvatite o koliko kompleksnom proizvodu se radi i koliko novih izazova donosi svaka nova berba, a svaki zadovoljni konzument ulijeva nam nadu da sva ljubav i trud koji ulažu nije uzaludan.

U vinariji ”Vukas” uz vina možete degustirati i razne likere te ekološko maslinovo ulje koje proizvode od autohtone sorte Oblica.

 

Kontakt:

Adresa
Seljačko gospodarstvo Vukas
Gornje Selo 13, Ponikve
20230 Ston

E-mail: dubravko.vukas@du.htnet.hr

vinavukas@gmail.com
Web: www.vinavukas.com  

Mob + 385 98 203 012

Povezane objave

Marco Polo Fest – portal iz svijeta poslovanja. Pratite novosti na našem portalu Marco Polo Fest. Novosti vezane uz: ekonomiju, financije, kulturu, turizam, gastronomiju, tehnologiju i sport.

© Copyright 2022. | Design by WEB APLIKACIJE