Početna stranica » KINEZI OD KAŠTELA DO ZAGORE KROZ BRDO KOZJAK?

KINEZI OD KAŠTELA DO ZAGORE KROZ BRDO KOZJAK?

Objavio Ivo
0 komentar

China Road and Bridge Corporation (CRBC)  je kineska kompanija koja je uspješno i najpovoljnije izgradila Pelješki most. Njihove ambicije su i dalje graditi u Republici Hrvatskoj.

Prometna povezanost grada Kaštela i Kaštelanske zagore odvija se jednom dvotračnom prometnicom koja je izgrađena preko Kozjaka, uz vrh Malačka. Zbog brdovitog položaja prometnica je strma, sa mnogo zavoja što iziskuje mnogo vremena do dolaska u kaštelansko zaobalja. Takvo stanje izrazito nepovoljno utječe na razvoj Zagore, a svakako ne pridonosi ni razvoju Kaštela. Zbog nepovoljne prometne povezanosti područje Zagore nije moguće ujednačeno razvijati. Kako bi Zagora i grad Kaštela krenuli u zajednički gospodarsko turistički poduhvat gradit će se tunel kroz brdo Kozjak koji će povezati Kaštele i Vučevicu na području Zagore.

Na raspisan natječaj Hrvatskih cesta javila se je i kineska tvrtka China Road and Bridge Corporation (CRBC), koja je ujedno najpovoljniji ponuditelj za izvršenje radova izgradnje tunela Kaštele – Vučevica u dužini od 2000 m. Ukoliko ne bude žalbi glede zakona o javnoj nabavi, odluka o izvođaču radova bi trebala biti donesena u roku od 30 dana.    

Opis projekta iz prostornog plana: Na predviđenoj lokaciji potrebno je probiti tunelsku cijev duljine cca 2000 m te izgraditi spojne i prilazne ceste. Urediti čvorišta „Kaštel Kambelovac“ –-spoj na Županijsku cestu Trogir –Split te spoj na autocestu kroz izlaz „Vučevica“. Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva izdalo je lokacijsku dozvolu za spojnu cestu koja će povezivati čvor „Vučevica“ i čvor „Kaštel Kambelovac“ na D8 što uključuje i tunel kroz Kozjak. Do sada je izrađen idejni projekt tunela i ishođena lokacijska dozvola za tunel i spojnu prometnicu na D-8, a uskoro bi trebala biti ishođena i građevinska dozvola. Projekt tunela je uvršten u projekte od državnog značaja, a njegovo financiranje se planira iz strukturnih fondova. Izgradnja tunela predviđena je i prostorno planskom dokumentacijom Splitsko-dalmatinske županije (Izmjene i dopune prostornog plana Splitsko-dalmatinske županije , listopad 2013) Procijenjena vrijednost iz natječaja iznosi cca 625 milijuna kuna. 

Detaljnije  ''ZE'' - ''IZVOR'' - NOVI SINGL I VIDEO SPOT

Vrlo je važno istaknuti kako se Vučevica i Zagora spremaju za turistički poduhvat. /F.O./

Povezane objave

Marco Polo Fest – portal iz svijeta poslovanja. Pratite novosti na našem portalu Marco Polo Fest. Novosti vezane uz: ekonomiju, financije, kulturu, turizam, gastronomiju, tehnologiju i sport.

© Copyright 2022. | Design by WEB APLIKACIJE