Početna stranica » Ledeno vino: deset je ispod nule, mora da je vrijeme berbe

Ledeno vino: deset je ispod nule, mora da je vrijeme berbe

Objavio Lauro Kostić
0 komentar

Mjesecima nakon berbe vina na sjevernoj hemisferi, neki vinogradi – osobito u SAD-u, Kanadi i Njemačkoj – još uvijek su puni voća.

Kada se savršeno zdravo grožđe ostavi na trsovima kako godina napreduje i temperature padaju, nalazite se na području ledenog vina.

Kako se pravi ledeno vino?

Kako temperature padaju ispod nule, smrzava se i voda unutar tijela grožđa(“pulpa”).

Grožđe se bere i preša kao normalna berba, ali kada se to dogodi, led iz “pulpe” ostaje u preši, a sok koji se istiskuje mnogo je slađi jer su se šećeri koncentrirali.

Temperature variraju između kraja ljeta i dubine zime pa se “pulpa” grožđa ponovno smrzava i odmrzava, prije smrznute berbe u prosincu ili siječnju. To dehidrira grožđe što dovodi do daljnje koncentracije šećera.

Već ste shvatili da je ledeno vino slatko! To je vrsta deserta.

Kada se proizvodi slatko vino, grožđe mora biti bogato kiselinom, što je slučaj s grožđem uzgojenim u hladnijim klimatskim uvjetima. Na primjer, “Chardonnay” grožđe iz Chablisa u sjevernom dijelu Burgundije kiselije je od grožđa s južnog kraja Macona.

To je slučaj s klasičnim ledenim vinom (ili Eiswein) grožđem Vidal Blanc i Riesling.

Upravo sada, sredinom siječnja, dok se velika većina Njujorčana sprema da se izbori s hladnim temperaturama i snježnim udarima od posljednje zimske oluje, drugi iskorištavaju ovu priliku za žetvu.

Temperature između 12 i 18 stupnjeva idealni su uvjeti za berbu grožđa za ledeno vino.

Hladno je, često je mrak i to se mora obaviti prilično brzo“, rekao je Dave Breeden, vinar u vinariji Sheldrake Point na jezeru Cayuga, . “Svi se uključuju, ne samo vinogradari koji su uvijek ovdje, ali osoblje kušaonice, ljudi iz ureda, vlasnici. Čak imamo i ljude koji više ne rade za nas koji se vraćaju i pomažu.”

Detaljnije  BOGATSTVO U ČAŠI MATA VIOLIĆA MATUŠKA NA MARKO POLO FEST-U

Prosinac je topliji od prosječnih temperatura pomaknuo berbu, ali hladnoća ovog mjeseca izazvala je veliki broj berača. Desetak vinarija na sjeveru države bere smrznuto grožđe, dok druge beru grožđe tijekom toplijih mjeseci, a zatim ga zamrzavaju.

Zbog dodatnog posla koji ulazi u berbu ovog grožđa, cijena je često malo viša od vašeg uobičajenog vrtnog bijelog vina.

No, ako ga nikad niste probali, prava je zimska poslastica.

Povezane objave

Marco Polo Fest – portal iz svijeta poslovanja. Pratite novosti na našem portalu Marco Polo Fest. Novosti vezane uz: ekonomiju, financije, kulturu, turizam, gastronomiju, tehnologiju i sport.

© Copyright 2022. | Design by WEB APLIKACIJE